Börja skriva en bok På 10 dagar

Att börja skriva en bok är inte lätt, och det svåraste är att komma igång. Här kommer en 10-dagarsutmaning med övningar som hjälper dig att komma igång med att börja skriva en bok. Det handlar inte om kvalitet eller att skriva en roman om varje område, utan att bara skriva. När du kommit igång och det känns naturligt att skriva varje dag är du ett steg närmare din färdiga roman.

Kom i gång med skrivandet på 10 dagar

1

I nuet. Berätta om vad du ser från den plats du sitter; i rummet, på kaféet, genom fönstret, på flyget.

2

Förbipasserande. Den där personen du passerade på gatan, i mataffären eller i lokaltrafiken. Vem är det? Vad har hen för drömmar och bördor?

3

Sci-fi. Utomjordiska besök, främmande planeter, kolonisation av Mars? Du bestämmer, rymden är din begränsning!

4

Mitt och ditt. Två huvudpersoner. De är varandras raka motsatser, men har samma mål. Hur går deras tankar?

5

Målande beskrivning. En konstnär målar en bild och beskriver sitt motiv och sina tankar kring motivet. Är det en person, ett landskap eller ett stilleben? Utmana dig att använda målande beskrivningar. Gräset är inte bara grönt, himlen inte bara blå.

6

Hemligt. Det är något på gång, men ingen pratar om vad. Alla verkar veta, men ingen vågar prata om det. Är det övernaturliga saker på gång? Rör sig allt om ett missförstånd?

7

Den där dagen i maj. Följ mönstret i Stig Dagermans ”Att döda ett barn”. Berätta om det oundvikliga som ska hända och hur alla till synes oviktiga saker styr mot det.

8

I det förflutna. Om du hade levt för hundra eller femhundra år sedan, hur hade ditt liv sett ut? Hur hade du funderat på framtiden och det som skulle komma?

9

I framtiden. Är det tio, hundra eller tusen år från nu? Hur ser livet ut då?

10

På resande fot. Du är på resa. Var befinner du dig? Hur kom det sig att du valde just detta som mål för din resa? Eller packade du bara dina väskor och åkte, utan mål? Reser du till eller ifrån något?